Nevšední delikatesy, které musíte ochutnat během dovolené

Dovolená nemusí být jenom o opalování, odpočinku či objevování nových krajin a měst. Pokud chcete více poznat kulturu dané země, budete určitě chtít ochutnat i jejich nevšední speciality, které jinde prostě neochutnáte. Pozor, většina je jen pro odvážlivce se silnými žaludky! Co ochutnat v Japonsku či ve Francii?
dezert s jahodami
Japonsko – v Japonsku můžete ochutnat rybu Fugu. Že už jste to slyšeli? Ano je to přesně ta ryba, která je prudce jedovatá a můžete během její konzumace přijít o život. Jedna ryba obsahuje jed až pro 30 dospělých lidí (tak aby je usmrtil). Pokrm z této ryby tím pádem nemůže připravovat každý, osvědčení a školení pro přípravu má jen několik kuchařů a musí vlastnit speciální licenci.
sýry na polici
Haggis ve Skotsku najdete na každém slavnostním stole. Nesmí chybět u dvou největších skotských svátků (25. Ledna a 30. listopadu). Není pro slabé nátury, jedná se totiž o ovčí žaludek naplněný ovčími vnitřnostmi (srdce, játra a plíce), ovčího loje, cibule a koření. Celé se to vaří hodinu a půl a následně servíruje právě tak jak se to vařilo – v tom daném žaludku. Takže než si jej objednáte, vzpomeňte si na tyto řádky.
ovce a jehně
Itálie je vyhlášená především skrz výbornou pizzu a špagety ale najdete zde i sýr Casu Marzu, který je v Evropské unii dokonce zakázán v prodeji. Proč? Protože se jedná v podstatě o shnilý sýr, který byl vystaven mouchám sýrohlodkám drobným, které do něj nakladly vajíčka. Z těch se vylíhly larvy a ty se krmí tímto sýrem. To dává sýru právě specifickou chuť i strukturu. Pokud byste se k tomuto sýru dostali, zkontrolujte, zda se larvy v sýru pohybují, pokud ne, pak už není pro člověka vhodný – stává se toxickým.
Turecko je vyhlášené výborným zákuskem – Baklava. Tu si dáme jako sladkou tečku na konec. Jedná se o dezert, který tvoří domácí těsto zvané yufka. Těsto se prokládá vrstvou ořechů a zase přikrývá dalším těstem. Těsto musí být vyválené hodně na slabo. Tento dezert má dlouhou historii a praví mistři zvládli do jedné baklavy proložit i 100 vrstev!